Zoveel mogelijk zon op dak

Het minste impact op de omgeving hebben zonnepanelen op daken. Daarom zetten we alles op alles om alle geschikte grote daken te gebruiken voor zonnepanelen. Steeds meer inwoners kiezen zelf ook voor zonnepanelen op hun eigen huis. Daarnaast kunnen woningcorporaties en bedrijven een belangrijke bijdrage leveren. De bedoeling is dat er in 2050 op bijna alle daarvoor geschikte daken zonnepanelen liggen.

Steeds vaker investeren ondernemers in zonnepanelen. Zo ook in Wijk bij Duurstede. Afgelopen zomer zijn bij het bedrijf Jacomij Electronics Recycling zonnepanelen op de 15 meter hoge bunkers geplaatst.  

Erik van den Heuvel, ondernemer in Wijk bij Duurstede:

“We waren al best lang met het idee om zonnepanelen neer te leggen bezig. Ik vind dat we mee moeten werken aan de energietransitie. Als grotere onderneming moet je daar een steentje aan bijdragen.

Wij kregen bij het proces begeleiding via Heel Wijk in de Zon, een samenwerking tussen onder meer de gemeente Wijk bij Duurstede en de EigenWijkse Energie Coöperatie. Zo stelde een energiespecialist een businesscase op voor ons. Ook vroeg de specialist de SDE++-subsidie aan. Dankzij deze subsidie ontvangen wij nu een vergoeding voor elke opgewekte kilowattuur aan energie. Hierdoor kunnen we niet alleen volledig zelf voorzien in onze eigen stroombehoefte, maar leveren we ook een deel terug aan het net. De investering verdienen we op deze manier terug.

Jacomij verwerkt onder andere metalen en elektronica en wij hebben als recyclebedrijf duurzaamheid natuurlijk hoog op de agenda. De 30.000 m² aan dak waarover wij beschikken, bleek na inventarisatie alleen niet allemaal geschikt om zonnepanelen op te leggen. Uiteindelijk kwamen we uit op twee lange daken bij onze andere locatie. Op deze bunkers, zoals wij ze noemen, liggen nu 804 zonnepanelen.”

 

Cookie-instellingen