Samen met inwoners

Inwoners kunnen hun stem laten horen en invloed hebben op hoe we in 2030 duurzame elektriciteit gaan opwekken. Ook maatschappelijke organisaties als (lokale duurzame) energiebedrijven, belangenverenigingen, agrarische partijen, landschapsbeheerders, woningcorporaties en het bedrijfsleven denken daar actief over mee. Hetzelfde geldt voor energiecoöperaties. 

Steeds meer mensen sluiten zich aan bij een lokaal duurzaam energie-initiatief: groepen burgers die zelf met elkaar duurzame energie opwekken. Er zijn inmiddels 623 energiecoöperaties in Nederland met bijna 100.000 leden. Zij hebben de wens om zelf te bepalen waar hun energie vandaan komt en daarmee onafhankelijk te zijn van een (commerciële) leverancier. Daarom slaan ze de handen ineen met buurtgenoten en starten ze een ‘energiecoöperatie’.

Energiecoöperaties hebben een unieke positie in de energietransitie. Zij krijgen zeggenschap en de mogelijkheid om financieel deel te nemen aan de duurzame energieprojecten in hun eigen omgeving. In de regio U16 zijn er diverse energiecoöperaties actief. Zo is er bijvoorbeeld energiecoöperatie Opgewekt Houten. Dat is een vrijwilligersorganisatie opgericht van, voor en door Houtenaren met als doel om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Dat doen zij door het plaatsen van zonnepanelen op grote daken in Houten. Ook is er een initiatief voor het realiseren van een windmolen.

Adrie Bos, lid van Opgewekt Houten:

“Via Opgewekt Houten heb ik 7 (van de in totaal 366) zonnepanelen gekocht in 2018. Die zijn op een groot dak van een sporthal in de buurt geplaatst. Het kostte mij toen 2300 euro en ik bespaar nu maandelijks behoorlijk op mijn energierekening. Ik heb een terugverdientijd van 10 jaar en daarna nog zeker 5 jaar rendement. Dat vind ik heel gunstig.”

 

 

 

Cookie-instellingen