Oplossingen vanuit het energiesysteem van de toekomst

26-12-2023

Op 6 december konden bestuurders van de RES U16 en regionale stakeholders met elkaar in gesprek over de realisatie van duurzame elektriciteitsopwek in tijden van netschaarste.

Gezamenlijk keken we vooruit naar mogelijke oplossingen en innovaties vanuit het energiesysteem van de toekomst.

De gesprekken vonden plaats aan de hand van verschillende geslaagde voorbeelden.

Zo presenteerden Jolt Oostra en Gudo Borgers van de universiteit Utrecht hoe de universiteit zoveel en duurzaam mogelijk zelf energie willen opwekken. Zo sloot Universiteit Utrecht een overeenkomst om met 50% eigendom een groot zonneveld in Bunnik te bouwen en exploiteren. Door een directe link naar het Utrecht Science Park vermijden ze stroom via het openbare net.

Op 1 januari 2024 gaat op de bedrijventerreinen Slabbecoornpolder en Welgelegen op het Zeeuwse eiland Tholen de eerste energiehub met een groepscontract tussen vier MKB- bedrijven van start. Het fenomeen ehub is niet uniek, het afgesloten groepscontract met bijbehorend onderlinge energiemanagement wel. Senja Boom van Stedin heeft de uitgangspunten, stappen, kritische succesfactoren en schaalbaarheid toegelicht en diverse vragen beantwoord o.a. over de rol van gemeentes.

Robin Berg van We Drive Solar wil met bi-directionele laadpalen netcongestie tegengaan & daarmee de energietransitie versnellen. Deelauto’s kunnen door bi-directionele laadpalen als rijdende buurtbatterijen worden ingezet. In het energiesysteem van de toekomst is een belangrijke plek weggelegd voor bidirectioneel laden. We Drive Solar is in een vernieuwde samenwerking met MyWheels bezig om bidirectioneel laden op te schalen.

Robbrecht van Amerongen van Conclusion maakte inzichtelijk wat het gebruik van data in de energietransitie kan betekenen. Conclusion heeft een platform voor energiemanagement gebouwd voor Eneco. Dit om duurzame energie goed te kunnen meten en daarmee het gebruik beter te kunnen sturen.

Alfard Clerc presenteerde welke stappen Jumbo Supermarkten zet om het energieverbruik terug te dringen. Hoe verduurzamen zij hun winkels, distributiecentra en het transport? Welke lessen kunnen daaruit getrokken worden? En, waar lopen zij tegenaan als het gaat om netcongestie. Maar ook om regelgeving.

Tijdens de verschillende sessie vonden goede, open gesprekken plaats tussen bestuurders en stakeholders. Ook na afloop wisten de verschillende deelnemers elkaar te vinden. Voldoende gespreksstof en inspiratie om verder te werken aan de gezamenlijke ambitie; de energietransitie!

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen